ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Home  >>  ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Βιβάρι

Πρόκειται για ένα μικρό, γραφικό παραδοσιακό ψαροχώρι, το πλέον προστατευόμενο λιμάνι της Αργολίδας, το γνωστό Βιβάρι ή Διβάρι (κατά την παλαιότερη ονομασία του)

Το Βιβάρι είναι ένα μαγευτικό παραθαλάσσιο χωριό με μοναδική γοητεία, που η κρυστάλλινη πεντακάθαρη παραλία του  μαγνητίζει του επισκέπτες. Ο κόλπος του Βιβαρίου είναι ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι, που προστατεύεται από τους ανέμους και είναι διάσημο για το ολονύκτιο αγκυροβόλημα από γιoτ ή άλλα σκάφη.

vivari1

Ανάμεσα στο Δρέπανο και το Βιβάρι εκτείνεται η περίφημη Λιμνοθάλασσα, όπου κατά τα ενετικά χρόνια αποτελούσε το φυσικό ναυπηγείο των Ενετών, που ονοματοδότησαν έτσι το χωριό (Βιβάρι σημαίνει ιχθυοτροφείο) ενώ σήμερα έχει μετατραπεί σε αναγνωρισμένο οικοσύστημα μέσα στο οποίο γίνεται η αναπαραγωγή των ψαριών, αλλά και αποτελεί σταθμό ξεκούρασης για τα αποδημητικά πτηνά κατά το μακρύ τους ταξίδι. Περιβάλλεται από έναν περιμετρικό δρόμο που είναι ιδανικός για περπάτημα ή ποδηλατοβόλτα.

Το χωριό είναι πράγματι πολύ μικρό: Οι 86 μόνιμοι κάτοικοί του ασχολούνται με τον τουρισμό, το ψάρεμα, τη γεωργία και το εμπόριο εσπεριδοειδών και κηπευτικών. Παρ’ όλα αυτά η τουριστική υποδομή του Βιβαρίου είναι αρκετά οργανωμένη με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, δωμάτια, στούντιος, παραδοσιακές επιπλωμένες κατοικίες, ξενοδοχεία,κ.α. ικανοποιώντας τα γούστα όλων των επισκεπτών. Παράλληλα με τη διαμονή στα παραδοσιακά καταλύματα, υπάρχει η δυνατότητα δοκιμής και απόλαυσης αξέχαστων γεύσεων (κυρίως ψαριών) στις παραδοσιακές Ταβέρνες, όλες με πανοραμική θέα στον ήσυχο κολπίσκο του χωριού.

vivar3    vivari4

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η Εκκλησία του Προφήτη Ηλία (η μόνη στην Ελλάδα παραθαλάσσια εκκλησιά που είναι αφιερωμένη στον Προφήτη(!) – αποτελούσα έτσι ένδειξη της ευλάβειας των κατοίκων στο Όνομά του κατά την καθημερινή τους ζωή που ήταν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα) που γιορτάζει στις 19-20 Ιουλίου και διοργανώνεται το παραδοσιακό πανηγύρι με ντόπια κρέατα, ποτά και χορό μέχρι τις πρωινές ώρες. Αξιόλογος εκκλησίες είναι επίσης η Παναγία η Λεύκα (η θέα από την Παναγία και προς την Λιμνοθάλασσα και τον Άγιο Νικόλαο είναι εκπληκτική- αξίζει επίσκεψης), η Ζωοδόχος Πηγή (Μαραθιά), ο Άγιος Σπυρίδωνας (στην απέναντι πλευρά της λιμνοθάλασσας) και ο Άγιος Νικόλαος (Παραλία Κονδύλι). Ο Άγιος Νικόλαος μάλιστα κτίστηκε μεταγενέστερα ως απάντηση των ντόπιων κατοίκων στο φρούριο που έκτισαν οι Ενετοί στην απέναντι πλευρά του κόλπου (ερείπια του φρουρίου σώζονται έως σήμερα)

Οι κοντινές παραλίες του Βιβαρίου, του Κονδυλίου, της Κάντιας αλλά και της Πλάκας, αποτελούν ανάσα δροσιάς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όλοι οι επισκέπτες μας παραδέχονται ότι η διαμονή στο Βιβάρι είναι ιδανικό μέρος για ξεκούραστες και ευχάριστες διακοπές με εναλλακτικές διαδρομές που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα.

vivari

elΕλληνικά